Alla inlägg under januari 2011
Oj, vad det blåser och yr snö!
Massor med nysnö ska falla!
Det är utfärdat klass 1 varning i stort sett hela landet!
Lika bra att hålla sig inne så mycket som möjligt antar jag!
Tur att det är mycket sport på TV:n i dag = )))
Ni som undrar hur det ligger till i kampen mot råttorna ute i stallet kan jag tala om att jag leder med 5-0 = )))))
Heja, heja!
Nu är det dags att värma upp för Tour de Ski!
Kram Lena
Blev lite rastlös så det fick bli lite pärlalster i dag!
Armband i vitt med glaspärlor!
Armband i rosa med glas- och sötvattenpärlor!
Armband i rosa med glas- och sötvattenpärlor!
Armbanden kostar 120 kr/st!
Mer smycken: denlillaboden
Kram Lena
Här hos oss har det i natt och på morgonen fallit ännu mera snö!
Vackert, ja visst, men det ska skottas också osv!
I Falköping har det fallit döda fåglar från himlen!!
Usch o fy!
Precis som det gjorde i USA för ett tag sedan!
Man undrar vad som är på gång!?
Läskigt, tycker jag!
Ha en underbar dag!
Kram Lena
Har fått lite gjort i dag trots allt
Hedemorahönsen/isbarerna fick lite nytt spån!
Det gilla dom = )
Ankorna fick hö/halm att gosa med!
Blev dock lite rädda när jag skulle fotografera
Lite städning i stallet blev det också
Medana
Hundarna har haft en riktig mysdag
Stefan var duktig med traktorn och plogade
Ha en skön kväll!
Kram Lena
Så känns det i dag!
Känns som att det kan bli en riktig slappardag!
Nice!
Vädret är tråkigt!
- 10 grader kallt och grått, grått!
Den värsta dimman har dock lättat!
Får se vad dagen har att ge!
I går bakade jag hela kvällen, så det får bli något annat i dag = )))
Vad ska ni andra göra i dag?
Ha en underbar dag!
Kram Lena
Även bakat matbröd på kvällskvisten!
Nygård´s bröd
Ingredienser
5 dl mjölk | |
50 g jäst | |
100 g smör, rumsvarmt | |
2 tsk salt 1-2 tsk brödkrydda | |
2 msk ljus sirap | |
12 dl vetemjöl |
Bröden är goda nybakade med smör eller med ost- eller skinkskiva på!
Goda också med marmelad till kaffe eller te!
1. Värm mjölken till 37°. Finfördela jästen i en bunke.
2. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
4. Jäs under bakduk ca 45 min. Sätt ugnen på 250°.
5. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till 1/2 cm tunn kaka. Pudra över lite mjöl. Skär varje del i 14-16 portionsbitar.
6. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Nagga med gaffel.
7. Grädda direkt mitt i ugnen 5-7 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Lycka till!
Kram Lena
Jag blev nedröstad när det gäller att städa bort julen, så det får vänta några dagar= )
I stället håller jag på och bakar!
Har precis blivit klar med kardemummaskorpor och kolakakor!
Kolakakor
Ingredienser
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.
Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder nedan). Tryck ihop degen till en klump med fingrarna.
Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.
Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.
Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.
Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.
Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tätslutande lock.
Lycka till!
Kardemummaskorpor
100 g smör
ca 2 tsk kardemumma
2 st ägg
1½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med kardemumma, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).
Lycka till!
Just nu har jag matbrödsdeg på jäsning!
Recept kommer senare = )
Kram Lena
Känns som att det är dags att städa bort julen!
Vi får se om det blir i dag eller inte = )
Hur har alla ni andra gjort?
I dag är det klart och kallt ute!
- 14 grader kallt när jag vaknade!
Det som är glädjande är att solen är framme och det är otroligt vackert ute
Ha en bra dag i det vackra vädret!
Kram Lena
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|